Homeopatska zdravila

Zdravila, ki jih uporabljamo za homeopatsko zdravljenje so naravnega izvora, pridobljena iz rastlin, živali in mineralov. Med posebnim postopkom njihove izdelave, ki ga imenujemo potenciranje, izvorni material po stopnjah redčimo in med vsakim redčenjem pretresamo. Redčenja potekajo v razmerju 1:10 (vrsta D), 1:100 (vrsta C) ali 1:50.000 (vrsta LM ali Q). Glede na razmerje redčenja in število stopenj redčenja in stresanja nastane homeopatsko zdravilo določene potence.

Primer: Z 10-kratnim redčenjem v razmerju 1:10 nastane zdravilo v potenci D10. Med postopkom se največkrat kot topilo uporablja voda ali razredčeni etanol ali pa, v primeru slabo topnih materialov, mlečni sladkor (laktoza).

Za pravilno izbiro homeopatskega zdravila so pomembni predvsem simptomi in ne diagnoza bolezni. Pristop zdravljenja je zato izrazito individualen in skuša odkriti posebnosti posameznikovega stanja, na osnovi katerih se izbere primerno zdravilo. Zato se je potrebno o izbiri zdravila in njegove potence osebno posvetovati z zdravnikom homeopatom ali z magistrom farmacije z dodatnim znanjem iz homeopatije.

Homeopatska zdravila so varna za uporabo in nimajo neželenih stranskih učinkov.

Med zdravljenjem lahko povzročijo prehodno začetno poslabšanje, kar predstavlja dober odziv na zdravilo. Homeopatija je komplementarna klasični medicini in med homeopatskim zdravljenjem jemanja klasičnih zdravili ne opuščamo. V slovenskih lekarnah so trenutno homeopatska zdravila na voljo samo v obliki manjših kroglic, čeprav se drugje po svetu uporabljajo tudi v obliki kapljic in mazil. Ob izdaji zdravila v lekarni prejmete tudi navodila za uporabo in shranjevanje homeopatskih zdravil.

Live chat