Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil

Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil

Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) tudi letos sodeluje v mednarodni medijski kampanji, ki ozavešča in spodbuja poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil. Letošnja kampanja želi poudariti pomen poročanja o neželenih učinkih pri uporabi zdravil predvsem pri otrocih, nosečnicah in doječih materah.

Zdravljenje z zdravili prinaša tudi tveganja povezana z neželenimi učinki zdravil.

Kljub temu, da so zdravila učinkovita in varna, popolnoma varnega zdravila ni in lahko se pojavijo neželeni učinki. Poročila, poslana neposredno od zdravstvenih delavcev ali bolnikov, so eden od načinov spremljanja zdravila in njegove varnosti v celotnem obdobje njegove uporabe. Bodite pozorni na neželene učinke zdravil, preverite, ali so morda že opisani v podatkih o zdravilu in o njih poročajte. Predvsem otroci se lahko drugače odzovejo na zdravila, zato je zelo pomembno, da starši ali skrbniki natančno preberejo navodilo za uporabo in se o uporabi zdravila posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom.

Vsako poročilo je pomembno in lahko prispeva k varnejši uporabi zdravil.

O domnevnem neželenem učinku zdravila lahko poroča tudi bolnik (skrbnik, negovalec) sam, vendar svetujemo, da se o domnevnem neželenem učinku in o zdravstvenem reševanju morebitnih težav zaradi neželenih učinkov zdravil najprej pogovori s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Še več o zdravilih in njihovih neželenih učinkih lahko preberete tudi v tej knjižici, ki jo je ob dnevu slovenskih lekarn izdalo Slovensko farmacevtsko društvo.

Tudi v Lekarni Vrščaj se lahko s farmacevti pogovorite o pravilni uporabi zdravil in morebitnih domnevnih neželenih učinkih zdravil, ki jih jemljete. Farmacevti vam bodo pomagali in svetovali, prav tako pa bodo o domnevnih neželenih učinkih zdravil poročali javni agenciji za zdravila.Viri:

  1. https://www.jazmp.si/humana-zdravila/farmakovigilanca/porocanje-o-nezelenih-ucinkih-zdravil/
  2. http://www.sfd.si/?viewPage=74
nazaj
arhiv
Live chat