Merjenje holesterola v krviHolesterol je v našem organizmu nujno potreben za proizvodnjo hormonov in žolča ter predvsem za rast in gradnjo celic. Normalne potrebe po njem lahko zagotovi organizem sam, zato ga ni potrebno dodatno vnašati. Če pa se pojavijo prekomerne količine holesterola, se ta začne kopičiti v žilah, ki se posledično zožijo. Povišan celokupni holesterol v krvi namreč ne boli, so pa bolniki s povišano ravnijo holesterola v krvi bolj ogroženi za pojav angine pektoris, srčnega infarkta, možganske kapi in periferne žilne bolezni.

Celokupni holesterol ne sme biti višji od 5 mmol/L.

V Lekarni Vrščaj vam lahko po predhodnem dogovoru izmerimo koncentracijo celokupnega holesterola v krvi. Meritev izvedemo podobno, kot večini bolj poznano meritev glukoze v krvi, kapljico krvi nanesemo na reagenčni listič, vstavljen v aparat za merjenje holesterola, ki nato v nekaj sekundah izpiše rezultat.

Meritev priporočamo vsem, ki skrbijo za svoje zdravje. Vrednosti celokupnega holesterola v krvi pa so še posebej pomembne pri tistih posameznikih, ki neustrezno skrbijo za zdravje in/ali so veliko izpostavljeni stresu.


Želim se naročiti

Live chat