Prehrana in dopolnila


Prehranska dopolnila so živila, ki jih uživamo z namenom po dopolnitvi običajne prehrane, kadar ta ni redna, kakovostna ter raznovrstna. Na tržišču so prisotne različne oblike prehranskih dopolnil, od tablet, pastil in praškov, pa vse do sirupov in ostalih tekočih pripravkov, kot so kapljice. Če izpolnjujejo pogoje in so za človeka ustrezno varna, lahko vsebujejo maščobne kisline, aminokisline, vitamine in minerale, vlaknine, rastline, dele rastlin, pa tudi mikroorganizme.

Prehranska dopolnila niso nadomestila za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Hkrati pa je bistveno tudi, da jim ne pripisujemo zdravilnih učinkov.

Dandanes nas v revijah in na spletu obdaja cel spekter prehranskih dopolnil. V kolikor jih kupite v lekarni vam lahko farmacevti o njih pravilno svetujemo in zagotovimo, da je prehransko dopolnilo za vašo uporabo varno.

Poleg prehranskih dopolnil lahko v Lekarni Vrščaj kupite ali pa vam na podlagi recepta izdamo živila za posebne zdravstvene namene. To je kategorija živil, ki so pripravljena na poseben način ali imajo posebno sestavo in so namenjena bolnikom, katerih stanje zahteva nadzorovano prehrano ter se uživajo pod zdravstvenim nadzorom. Namenjena so za popolno ali delno prehrano bolnikov.

Live chat