Nega kože pozimi

Nega kože pozimi

Zima je čas, ko naša koža potrebuje intenzivnejšo vlažilno in hranilno nego. Mraz, veter in spremembe v vlažnosti zraka v bivalnih prostorih, ki so posledica ogrevanja, so trije ključni dejavniki, ki vplivajo na povečano preobčutljivost kože v zimskem času. Kaže se kot rdečica, srbenje in luščenje kože.

Zimskim neugodnim pogojem je najbolj izpostavljena koža obraza, sledi pa ji koža dlani.

Za čiščenje kože pozimi uporabljamo bogatejša čistilna mleka in nežnejše čistilne gele, ki ne vsebujejo alkohola. Bistveno je, da ohranimo lipidni dvosloj kože, ki ščiti pred izsušitvijo. Svetujemo, da uporabo blažjih pripravkov za peeling omejite na 1–2x tedensko, preostale pa raje shranite za pozneje.

Pozimi mora nega obraza temeljiti predvsem na vlaženju in zaščiti kože.

Veliko vlogo pri hidrataciji kože imajo tudi vlažilni toniki. Uporabite jih lahko tik pred uporabo vlažilnega seruma/vlažilne kreme. Serum deluje kot koncentrirani vlažilec kože, ki ima zelo lahko teksturo, vpije se hitreje in v večjem obsegu kot vlažilne kreme/losjoni. Uporaba seruma se predvsem pri osebah, ki imajo težave z brezvoljno, dehidrirano kožo, priporoča skozi celo leto.

Uporaba vlažilne kreme oz. losjona je za navlaženo in zdravo kožo skoraj obvezna. Izberite pripravke, ki vsebujejo hialuronsko kislino ali sečnino.

Če želite kožo še dodatno nahraniti, lahko ponoči uporabite hranljiva olja za obraz. Svetujemo uporabo mandljevega, avokadovega ali svetlinovega olja (posameznice z občutljivimi očmi jih lahko uporabite tudi za odstranjevanje očesnega make-upa). Karitejevo maslo, ki je sicer zelo hranilno, za uporabo na obrazu ni primerno, saj maši pore.

Tudi v zimskem času ne pozabite na uporabo pripravkov za sončenje.

Sonce, predvsem v višjih predelih, je namreč nevarno tudi pozimi. Priporočamo ustrezno SPF-zaščito obraza, ustnic in dlani. Pripravke nanesite na kožo vsaj pol ure pred izpostavljanjem soncu.

K zmanjšanju izsušenosti kože lahko pripomorete tudi z uporabo vlažilcev zraka v prostoru in tuširanjem z ne preveč vročo vodo.Vroč tuš v mrzlih dneh je sicer zelo blagodejen za naše počutje, koža pa je po njem žal še bolj izsušena. Ne pozabite na dodatno nego kože dlani, kjer je koža tanjša in zato še bolj izpostavljena mrazu in vetru. Večkrat dnevno uporabite kremo, namenjeno negi rok. Svetujemo pripravke, ki vsebujejo sečnino.

Zadostno uživanje vode in ostalih brezalkoholnih tekočin pa ostaja bistvenega pomena za normalno delovanje organizma in zdrav izgled kože.

nazaj
arhiv
Live chat